Sveriges äldsta bagerier

I Sverige finns som bekant en lång tradition av att fika. Därför är det inte konstigt att det i vårt avlånga land finns en rad konditorier, bagerier och kaféer med lång historia. Några har dock funnits längre än andra, och var pionjärer på sitt område.

Ett av de bagerierna hittar man i vår huvudstad, Stockholm, närmare bestämt i den äldsta stadsdelen i Stockholm, Gamla stan. På Järntorget ligger nämligen Sundbergs konditori, som grundades redan 1785 av en konditor vid namn Gustav-Adolf Sandberg. Om Sundbergs konditori är det äldsta bageriet i Sverige är svårt att avgöra, men det är med säkerhet det äldsta fortfarande verksamma kaféet i Stockholm. Konditoriet låg ursprungligen i korsningen mellan Drottninggatan och Klarabergsgatan, men flyttade till sina nuvarande lokaler på Järntorget 1793. Kaféet hade då blivit ett välkänt tillhåll för den så kallade Skeppsbroadeln, rika handelsmän och grosshandlare som var en del av Stockholms societet på den tiden. På Sundbergs konditori samlades också de som var verksamma inom bankväsendet, vilket gav konditoriet smeknamnet ”Lilla Börsen”.800px-SundbergsKonditori

Längre norrut i landet, i Falun, ligger vad som kan vara Sveriges allra äldsta bageri och konditori, som helt enkelt kallas för Hammars. Konditoriet byggdes ursprungligen år 1776 av murarmästaren Johan Blidberg, och en tysk vid namn Hesse var den första konditorn som huserade sin verksamhet i byggnaden. År 1918 köptes konditoriet av Enoch Hammar, och det är ifrån denna ägare som bageriet och kaféet har fått sitt namn. Konditoriverksamheten bedrevs i huset ända fram till 1962. Efter detta förföll huset allt mer, och det fanns planer på att riva byggnaden, trots stora protester från allmänheten. Efter många politiska strider beslutades det i kommunfullmäktige att huset skulle rivas, men landshövdingen Lilly Hansson tog ärendet till länsstyrelsen, som gick emot kommunen. Idag är Hammars byggnadsminnesförklarat.

Landets alla bagerier, oavsett hur gamla de är, får sannolikt fler kunder under årets mörka månader. Då är det många svenskars favoritsyssla att sitta inomhus med ett gott bakverk, en kopp kaffe eller te och tända ljus, och titta ut på höstrusket eller vinterkylan. Något annat som man gärna gör en kall höstdag är att ta ett varmt bad. Om du inte redan har ett hittar du ett stort utbud av badkar på buildor.