Sliced bread Ciabatta and rosemary on wooden background

Sliced bread Ciabatta and rosemary on wooden background

Hembakat bröd är något av det godaste som finns och man kan variera bakningen på en mängd olika sätt. En viktig del i bakningen för att få ett bra slutresultat är jäsningen. Olika jäsningar beroende på om du bakar varm eller kalljäst bröd ger varierat resultat i utseende och konsistens på brödet. Jäsningen bidrar till att brödet blir högt och får en luftig konsistens. För jäsning används antingen färsk jäst eller i form av jästpulver eller bikarbonat som används i vissa recept och det fungerar även att jäsa vissa degar med hjorthornssalt. Vid jäsning med varm vätska är det viktigt att vara noga med temperaturen av vätskan.

Sätt smak på brödet med kryddor

Vill man ha lite mer smak på sitt hembakta bröd går det alldeles utmärkt att krydda det. Man kan köpa färdiga brödkryddor på påse i matvarubutiker eller krydda själv med de smaker man tycker om. Vill man ta en paus från baket kan man läsa om den numer berömda julbocken i Gävle, gävlebornas världsberömda julbock har 50-årsjubileum i år. De vanligaste brödkryddorna är anis, fänkålsfrö, kummin och koriander. Men man kan även använda färska kryddor som hackad gräslök, basilika, dragon och vitlök för att smaksätta brödet. prova också att mixa med torkad eller färsk frukt och nötter för ett saftigare bröd. Glöggkryddor går också bra liksom färsk spenat och man kan även tillsätta en god lagrad ost för smakens skull.

Att baka själv

Som alltid när det gäller bakning gäller det att prova sig fram och övning ger färdighet. Efter ett par gånger lär man sig hur degen ska kännas och hur själva jäsprocessen fungerar. Smaksättning av bröd är väldigt individuellt och det är bara att prova sig fram vilket som fungerar bäst. Låt köket fyllas av doften av varmt hembakat bröd, så svårt att motstå den första tuggan med något pålägg eller bara smör. Trevligt att kunna bjuda på om man har middagsgäster hemma eller varför inte nybakat bröd till frukost. Prova gärna att baka med olika mjölsorter vilket ger olika sorters konsistens på bröden.