Skillnaden mellan kalljäst och varmjäst

Tycker du om att baka? Då kanske du vet om att det finns olika slags jäst som man kan använda sig av. Den mest använda jästen brukar bara kallas för just ”jäst” men heter egentligen varmjäst. Den behöver nå en viss temperatur för att en reaktion ska komma igång. Om du istället använder dig av kalljäst behöver du inte vara lika noggrann med gradantalet. Dessa olika jästsorter kan i många fall ersätta varandra men beter sig på olika sätt, så det är bra att ha lite förkunskap innan man sätter igång.

Baka bröd enkelt

Vad sägs som att starta dagen med nybakat bröd? Det är något som de flesta förknippar med lyxfrukost, men det behöver faktiskt inte vara särskilt avancerat eller ta så lång tid. Du kan enkelt vispa ihop ett bröd genom att blanda en tesked torrjäst, tre teskedar salt, åtta deciliter vetemjöl och fyra deciliter vatten i en bunke. Du behöver inte alls tänka på temperaturen på vattnet, denna jäst klarar sig ända. Låt jäsa över natten och baka sedan ut till små sconesbröd som du gräddar i ugnen. Torrt och gammalt bröd kan enkelt förvandlas till lyxmat om du bara penslar med lite vatten och gräddar någon minut i ugnen igen.

Baka bullar på kalljäst

Ibland har man tänkt sig att man ska baka men precis när man står i begrepp att börja så märker man att den viktigaste ingrediensen saknas – jästen. Istället för att leta i ditt kylskåp efter den gula lilla kuben kan du rikta din uppmärksamhet till skafferiet där kalljästen bör vara. Om man använder sig av en sådan jäst brukar projektet ta lite längre tid men det kan i själva verket vara bra för då hinner degen bli riktigt god och saftig. Att höja temperaturen gör att jästen kommer igång snabbare men det är lätt att gå för långt och istället råka döda de verksamma cellerna.