Som bagare börjar du jobba vid en tid på dygnet då de flesta andra är i sin djupaste sömn. När allt annat är stilla vaknar bageriet upp. Degar blandas, knådas och får jäsa. Bröd i alla former bakas ut. Det här jobbet är för dig som vill skapa med dina händer och få köparen att njuta till sista tuggan. När kvarteret vaknar till liv och människor börjar röra sig i staden då tar du ut plåtarna ur ugnen och de härligaste dofterna sprider sig och lockar kunderna in. Mörka, ljusa, långa och knubbiga bröd fyller butiken tillsammans med stora kanelbullar, ljuva vaniljbullar och frasiga wienerbröd.

Various loaves piled on market stall

Various loaves piled on market stall

Ditt eget bageri

Som duktig bagare behöver man inte gå arbetslös. Gott bröd skapar känslor hos människor och många kan åka långt för att köpa sin favorit. Är man dessutom kreativ kan man skapa sina egna recept och vara ensam om dem och därmed skapa sig ett namn inom branschen. Efter några år som anställd kanske drömmen ändå kommer om att kunna ha sitt eget bageri. Möjligheterna är många då du kan ha ett litet bageri med bara dig själv som anställd eller varför inte en hel kedja av små kvartersbagerier. I sånt fall räcker det dock inte med att bara vara duktig i sitt yrke. Här krävs ytterligare kunskaper. Ledarskapsutbildning i Stockholm är för dig som har planer på att i någon form bli eller redan är arbetsledare. Låt inte svårigheterna med att vara chef ta ifrån dig din dröm. Gör istället något av det genom att lära dig fungera bra i grupp, förstå andra människor och samtidigt arbeta effektivt.

från ett bageri i Oslo

från ett bageri i Oslo

Planeringen

Du är utbildad bagare och du har valt att gå en arbetsledarutbildning. Vad är nästa steg? Var ska du börja? Du måste hitta en lämplig lokal med de utrymmen som krävs för din verksamhet. Har du möjlighet att överta en lokal där ugnar och maskiner redan finns eller måste du köpa och installera utrustningen själv? Hur många anställda kommer du att behöva? För att starta något som har med livsmedel att göra krävs olika tillstånd och det finns regler som måste följas. Allt detta kan låta tråkigt för dig som vill vara kreativ och tycker att baka är det roligaste som finns. För att lyckas måste du dock göra ett grundligt förarbete, planera och kalkylera. Sen kan det roliga ta vid och du kan arbeta med du alltid drömt om som är att sprida underbara dofter i hela kvarteret och att få folk att längta efter dina väldoftande, goda bröd och kakor.