Bröd med rotfrukter

I dagens samhälle, då allt fler blir medvetna om innehållet i maten de köper och försöker äta hälsosammare, försöker producenterna av livsmedel skapa produkter som möter dessa krav. En sådan produkt som har kommit ut på marknaden är bröd som bakats med rotfrukter. Enligt marknadsföringen innehåller det nya brödet mindre mjöl och ”mera grönt”. När man faktiskt tittar på innehållet i brödet ser man dock ganska snart att det påståendet bara stämmer om man jämför med andra bröd. I rotfruktsbrödet är det nämligen betydligt mindre grönt än mjöl – brödet innehåller bara sammanlagt 14 procent rotfrukter. Av dessa består 13 procent av morötter och 1 procent av torkade rödbetor. Förutom dessa rotfrukter har man försökt minska mjölmängden genom att inkludera bönor i receptet, då brödet innehåller 15 procent malda kidneybönor och 2,5 procent rostade kikärtor. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det färdiga rotfruktsbröd som man kan köpa i butik är ett bra alternativ om man letar efter ett relativt nyttigt bröd som inte innehåller fullt så mycket socker som många andra bröd, men att rotfruktsbrödet inte är för dem som faktiskt vill få in mer frukt och grönt i sin kost.bread-making-1039261_960_720

I så fall är det ett bättre alternativ att baka ett rotfruktsbröd själv. Det finns många recept på rotfruktsbröd på internet, som innehåller mer eller mindre mjöl. Ett helt mjölfritt rotfruktsbröd kan du till exempel göra på morötter, palsternackor, kokosolja, linfrön, solroskärnor, sesamfrön, bakpulver, salt, ägg och vinäger. Detta bröd innehåller alltså betydligt mer rotfrukter än det färdiga brödet, och är helt baserat på nyttiga frön. Ett annat rotfruktsbröd, som är mer festligt och inte främst är gjort för att vara nyttigt, utan för att vara gott, görs på jäst, kallt vatten, havregryn, morot, palsternacka, rosmarin, svarta oliver, olivolja, honung, salt och vetemjöl.

Om du vill göra bröden extra nyttiga för både dig själv och miljön kan du odla rotfrukterna själv, i ett land på tomten. Då blir rotfrukterna så ekologiska och närproducerade som de bara kan bli. Ett bra komplement till ett odlingsland på tomten är ett litet attefallshus där du kan förvara redskap, arbetshandskar, vattenkannor och annat som en trädgårdsmästare behöver ha till hands i sitt arbete. Du hittar ett stort utbud av attefallshus på Byggmax.se.