En konditor kallades tidigare för sockerbagare, och de flesta i Sverige har sannolikt positiva associationer till yrket tack vare den folkkära visan Sockerbagaren av Alice Tegnér. Om inte det vore tillräckligt för dessa positiva associationer jobbar en konditor dessutom med något som de allra flesta tycker om, nämligen sötsaker. En konditor arbetar med att professionellt tillverka bakverk, men till skillnad från en bagare arbetar konditorerna inte med bröd eller bullar. Istället framställer konditorer finare bakverk som tårtor, praliner, bakelser och kakor. Idag är de vanligaste arbetsplatserna för en konditor ett bageri med tillhörande konditori, en butik med konditoriavdelning eller ett industribageri. Förr var en annan stor grupp inom yrket de som arbetade som restaurangkonditor, det vill säga som lagade till efterrätterna på restaurangen. Det är idag mycket få konditorer som arbetar på restauranger, då de flesta restauranger istället har gått över till att köpa in helfabrikat eller halvfabrikat, eller låta kallskänken eller varmköket tillaga efterrätterna.
Bilden som många har av en konditor som står bakom disken och fyller praliner dagarna i ända stämmer inte riktigt med verkligheten, då en konditor har många och varierande arbetsuppgifter. I driften av ett kök där man tillverkar bakverk ingår också att upprätthålla hygienen och beställa in de varor som behövs. Själva tillverkningen består också av många olika och varierande steg, till exempel att baka anslag (det vill säga tårtbottnar), vispa mousser och grädde, fylla mazariner och dekorera tårtor. Arbetar konditorn på ett litet bageri är det också sannolikt att han eller hon får stå för eller assistera vid försäljningen av bakverken.
Att jobba som konditor är ingenting för den morgontrötta; för att alla bakverk ska vara klara i tid för de första kunderna på morgonen börjar arbetsdagen för en konditor klockan fyra eller fem på morgonen.
När man jobbar som konditor, och ofta måste provsmaka sina söta och sockriga produkter, är det viktigt att man tar hand om sina tänder genom att borsta dem regelbundet, använda tandtråd och skölja med fluor. Vissa saker kan dock inte all tandborstning i världen råda bot på, till exempel sneda tänder. Vill man göra något åt det får man istället ta hjälp av tandreglering, till exempel på Tandreglering Danderyds Sjukhus.