Gluten

Gluten finns i de flesta bakverk, och det beror på att gluten finns i sädesslagen vete, råg och korn, som används för att göra mjöl. Men vad är egentligen gluten?

Gluten är kortfattat en sammansättning av proteiner, varav en del är lösliga i alkohol, så kallade prolaminer, och en del är olösliga i alkohol, så kallade gluteliner. Exakt hur prolaminerna och glutelinerna är sammansatta skiljer sig åt mellan de olika sädesslagen. Samma proteiner finns till exempel även i havre, men är sammansatta på ett annat sätt, och kan därför inte kallas gluten.background-2561_960_720

De flesta behöver inte bry sig om vilka sädesslag som innehåller gluten eller inte, medan det för andra kan vara livsviktigt. Det handlar om människor som lider av celiaki, glutenintolerans. När dessa människor äter gluten, och det hamnar i tarmen (där kroppen tar upp näring) aktiveras kroppens immunförsvar. Det gör att tarmen blir inflammerad, vilket på sikt leder till att tarmluddet förstörs. Det är tack vare tarmluddet som vi kan suga upp den näring som finns i maten, och när det förstörs får kroppen alltså mycket svårt att tillgodogöra sig näringen i det vi äter. Det enda sättet för de med glutenintolerans att reparera skadan är att sluta äta gluten, och aldrig äta det igen. Det innebär till exempel att de inte kan äta de flesta typerna av bröd eller bakverk, pasta, eller gröt, liksom alla livsmedel som har vetemjöl som tillsats. De får istället äta sådana livsmedel som är fria från gluten, till exempel bovete, hirs, majsmjöl, ris, potatis, sojamjöl, quinoa och kikärtsmjöl.

Idag menar allt fler att även de som inte lider av sjukdomen celiaki kan må bättre av att utesluta gluten från sin kost. De menar att gluten är inflammerande, och att många av de hälsoproblem som är vanliga idag till viss del eller till stor del beror på att vi äter gluten. Även om detta är en omdebatterad fråga, har det lett till en positiv sidoeffekt för de som faktiskt är glutenintoleranta, nämligen att antalet glutenfria produkter och recept har ökat lavinartat. Om du vill ha tips på recept som är fria från gluten kan du leta på Matklubben.se.